Królowie Polskiego Stołu - klasyczne dania kuchni PRL
Sprawdź swoją wiedzę!

Królowie polskiego stołu - klasyczne dania kuchni PRL
Powrót do smaków sprzed lat
Kuchnia PRL-u to smak dzieciństwa, zapach obiadu u babci, ale też symbol radzenia sobie z brakami i niedoborami. Choć półki w sklepach często były puste, gospodynie domowe potrafiły wyczarować sycące i pełne smaku potrawy, które do dziś wywołują nostalgię. Jedzenie było proste, domowe i przygotowywane z sercem - z tego, co było dostępne.
Mięsne klasyki i ich tańsze odpowiedniki
Niepodważalnym królem niedzielnych obiadów był kotlet schabowy z kapustą i ziemniakami, często tłuczonymi z dodatkiem mleka. Drugim bohaterem stołów był kotlet mielony z buraczkami. Gdy mięsa brakowało, sięgano po kotlety jajeczne, kotlety z kaszy gryczanej lub placki ziemniaczane.
Wielka rola zup
Obiad bez zupy? W PRL-u nie do pomyślenia! Zupa ogórkowa, pomidorowa i żurek gościły na stołach niemal codziennie. Gotowano je na kościach, z dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków. Dzieci często dostawały zupę mleczną z grysikiem - nie zawsze ulubioną, ale sycącą.
Przekąski, które zna każdy
Na kolacje i przyjęcia serwowano galarety z kurczaka, zimne nóżki oraz kultowe jajka w majonezie. Nie mogło też zabraknąć pasty z makreli czy śledzi - w oleju, śmietanie lub z cebulką. Takie dania dominowały na stołach podczas imienin i spotkań rodzinnych.
Desery i słodycze domowej roboty
Słodycze w PRL-u to był rarytas. Największym hitem był blok czekoladowy - mieszanka mleka w proszku, masła, kakao i herbatników. Obok niego królowały kisiele, budynie i domowe kompoty owocowe. W domach często pieczono też serniki na zimno czy szarlotki.
Gotowanie w cieniu kartek
Lata 70. i 80. to okres gospodarki niedoboru. Obowiązywały kartki żywnościowe, które ograniczały dostęp do podstawowych produktów: mięsa, cukru, czekolady, a nawet octu. Mimo to, Polacy potrafili gotować z fantazją. Powstawały książki kucharskie z przepisami na dania "z niczego", a wymiana przepisów między sąsiadkami była na porządku dziennym.
Ciekawostka
W latach 80. blok czekoladowy doczekał się wersji przemysłowej i był sprzedawany w sklepach jako "blok deserowy". Miał ogromne powodzenie wśród dzieci i dorosłych. Dziś niektórzy odtwarzają jego smak z sentymentu, mimo że skład może przyprawić o lekki zawrót głowy.
Po przeczytaniu tego artykułu z łatwością rozwiążesz quiz o klasykach kuchni PRL!
Udostępnij:
Komentarze Stop hejt!
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza...
Żaden użytkownik nie wyraził jeszcze swojej opinii... Rozwiąż quiz i napisz co sądzisz!
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji na temat plików cookies znajduje się w zakładce "Polityca prywatności".