Wybierz swoją kategorię

Kogo dotyczy?

Wyczyść

Karp w sprzedaży żywy czy martwy?

Oddaj głos!

738 głosów

Karp w sprzedaży żywy czy martwy?

Oddawanie głosu...

Kulinaria

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia sprawiają, że niedługo znów karpie pojawiają się w sprzedaży. Czy powinny być wtedy żywe? A może karp powinien być sprzedawany martwy? Odpowiadamy!

Sprzedaż żywego karpia – co mówią przepisy?

Polskie prawo dopuszcza sprzedaż żywych karpi pod warunkiem, że mają zapewnione odpowiednie warunki. Dotyczy to przede wszystkim przechowywania ryb w szczelnym i dużym zbiorniku z odpowiednią ilością wody, ale nie tylko.

Woda musi być czysta, odpowiednio natleniona, napowietrzona i mieć temperaturę oscylującą w granicach od 4 do 6 ºC. Zakup żywej ryby wiąże się też z humanitarnym transportem do domu. Przenoszenie zatem karpia w małej foliówce to znęcanie się nad nim i za to grozi nawet kara w postaci ograniczenia wolności.

Jak zatem powinien być sprzedawany karp?

Niektórzy pewnie i tak stwierdzą, że żywy, ale w takim przypadku pamiętajmy, by stawiać na zakup z dobrego źródła, ponieważ wtedy możemy liczyć na godne warunki transportu. Z kolei jeśli chcemy zaoszczędzić sobie i rybie stresu, to lepiej rozejrzeć się za uśmierconym karpiem.

Udostępnij:

Komentarze Stop hejt!

0 komentarzy
Aby móc wziąć udział w dyskusji, musisz najpierw oddać swój głos!
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza...

Żaden użytkownik nie wyraził jeszcze swojego zdania... Zagłosuj i napisz co myślisz!