Karp w sprzedaży żywy czy martwy?
Oddaj głos!
Karp w sprzedaży żywy czy martwy?
Oddawanie głosu...
Zbliżające się święta Bożego Narodzenia sprawiają, że niedługo znów karpie pojawiają się w sprzedaży. Czy powinny być wtedy żywe? A może karp powinien być sprzedawany martwy? Odpowiadamy!
Sprzedaż żywego karpia – co mówią przepisy?
Polskie prawo dopuszcza sprzedaż żywych karpi pod warunkiem, że mają zapewnione odpowiednie warunki. Dotyczy to przede wszystkim przechowywania ryb w szczelnym i dużym zbiorniku z odpowiednią ilością wody, ale nie tylko.
Woda musi być czysta, odpowiednio natleniona, napowietrzona i mieć temperaturę oscylującą w granicach od 4 do 6 ºC. Zakup żywej ryby wiąże się też z humanitarnym transportem do domu. Przenoszenie zatem karpia w małej foliówce to znęcanie się nad nim i za to grozi nawet kara w postaci ograniczenia wolności.
Jak zatem powinien być sprzedawany karp?
Niektórzy pewnie i tak stwierdzą, że żywy, ale w takim przypadku pamiętajmy, by stawiać na zakup z dobrego źródła, ponieważ wtedy możemy liczyć na godne warunki transportu. Z kolei jeśli chcemy zaoszczędzić sobie i rybie stresu, to lepiej rozejrzeć się za uśmierconym karpiem.
Udostępnij:
Komentarze Stop hejt!
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza...
Żaden użytkownik nie wyraził jeszcze swojego zdania... Zagłosuj i napisz co myślisz!
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania serwisu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji na temat plików cookies znajduje się w zakładce "Polityca prywatności".